Jump to content

Penyerahan

From Wikimania
This page is a translated version of the page Submissions and the translation is 78% complete.
Outdated translations are marked like this.

Wikimania 2017 di Montréal kali ke-13 dalam siri tahunan persidangan antarabangsa yang menyediakan peluang unik untuk masyarakat Wikimedia dan projek-projek kami untuk datang bersama, kongsi matlamat sama mereka, dan membangunkan cara yang lebih baik untuk bekerja bersama pada peringkat antarabangsa.

Sama ada anda seorang ahli komuniti daripada salah satu projek Wikimedia (seperti Wikipedia, Wikibuku, Wikidata, Wikisumber, Wikiberita, Wikimedia Commons, Wikikamus, MediaWiki atau lain-lain), atau seorang pencipta atau pengguna kandungan terbuka, kami mengalu-alukan cadangan anda untuk sesi di Wikimania 2017.

Wikimania akan terdiri daripada persidangan awal dari Ogos 9-10, yang akan termasuk teknikal godamarathon dan bengkel dan acara komuniti lain. Persidangan utama akan diadakan pada 11-13 Ogos dan akan terdiri daripada beberapa trek serentak, termasuk bengkel, pembentangan, perbincangan meja bulat, penceramah jemputan dan bukan persidangan. Ini adalah panggilan untuk permohonan bagi persidangan utama; godamarathon dan acara-acara lain akan diuruskan secara berasingan.

Jika anda ingin mencadangkan penceramah untuk Ucapan dan trek Dijemput (termasuk diri anda), anda boleh berbuat demikian dengan menghubungi pasukan atau AJK Program. Kami akan memberi pertimbangan khusus kepada sekutu dan pemimpin pergerakan Pengetahuan Percuma yang boleh menyediakan sesuatu yang baharu, perspektif yang baru terhadap projek-projek kami atau komuniti mereka.

Tema

Pembentangan Wikimania akan topik yang berkaitan dengan kerja-kerja ahli Wikimedia dan projek-projek Wikimedia. Penyerahan mungkin mana-mana kawasan kerja Wikimedia, termasuk teknologi dan infrastruktur, jangkauan dan pendidikan, aspek undang-undang dan sosial, komuniti projek dan pembangunan masyarakat, dan kandungan projek. Permohonan yang boleh mengenai projek yang sedang dilaksanakan atau baru dan inisiatif, projek-projek berkaitan di luar Wikimedia, dan penyelidikan yang berkaitan dengan projek-projek Wikimedia. Pembentangan, bengkel dan perbincangan boleh bertujuan untuk mana-mana penonton, termasuk penyumbang berpengalaman Wikimedia, penyumbang Wikimedia baru atau permulaan, atau penyumbang Wikimedia semasa yang mahu belajar kemahiran baru atau memulakan kerja-kerja di kawasan baru.

Kami terutamanya mengalu-alukan pembentang Wikimania baru, pembentangan mengenai isu-isu semasa yang membimbangkan kepada komuniti Wikimedia, laporan daripada "projek saudara" Wikimedia dan perbincangan kerja semasa dan masa depan yang projek-projek ini, dan meja bulat/perbincangan bulu burung bertujuan untuk berbincang dan menyelesaikan isu-isu semasa yang berkaitan dengan projek-projek Wikimedia dan masyarakat.

Ini akan menjadi satu persidangan dwibahasa, dan persembahan dalam kedua-dua bahasa Perancis dan bahasa Inggeris adalah dialu-alukan. Untuk membantu dalam mengkaji, jika boleh memasukkan abstrak bahasa Inggeris (untuk penyerahan bahasa Perancis) atau abstrak bahasa Perancis (untuk penyerahan bahasa Inggeris) adalah dialu-alukan, tetapi tidak diperlukan.

Semua pembentangan dan perbincangan digalakkan untuk menjadi seperti interaktif mungkin dan memudahkan pembelajaran dan perkongsian oleh para hadirin.

Jenis-jenis penyerahan

Terdapat beberapa format, termasuk ceramah, pembentangan panel, perbincangan meja bulat, dan bengkel memberi tumpuan kepada pembangunan kemahiran. Terdapat juga sesi ceramah kilat, poster dan di sesi bulu burung. Kami juga terbuka kepada idea-idea format program baru dan asli, termasuk kombinasi jenis, pemasangan seni, pemburu gambar, dan sebagainya; sila hubungi jawatankuasa program untuk apa-apa soalan.

 • Kuliah: di mana satu atau dua pembentang menawarkan pembentangan di hadapan penonton. Kuliah umumnya bertujuan untuk menjadi 25 minit, tetapi bilangan yang terhad slot 55 minit boleh disediakan. Skrin unjuran akan disediakan untuk paparan slaid atau bahan video; sila nyatakan jika anda mempunyai keperluan tambahan.
 • Panel: 3-6 penyampai berkongsi slot pembentangan 55 minit untuk membincangkan topik. Skrin unjuran akan disediakan untuk paparan slaid atau bahan video; sila nyatakan jika anda mempunyai keperluan tambahan.
 • Perbincangan meja bulat: forum untuk membincangkan isu penyertaan dengan penonton, di mana pembentang dijangka akan memimpin dan perbincangan sederhana berhubung sesi 55 minit. Ruang untuk perbincangan meja bulat yang lebih intim, dengan susun atur untuk memihak kepada perbincangan, dan hanya disediakan dengan projektor jika diminta.
 • Bengkel dan tutorial: ini adalah pembentangan dengan memberi tumpuan kepada kerja amali diarahkan sama ada untuk memperoleh kemahiran tertentu atau melakukan tugas tertentu. Sesi 55 minit diketuai oleh pembentang dalam ruang kelas sesuai untuk komputer riba dan bekerja.
 • Ceramah kilat: ini adalah pembentangan ringkas (5 minit), dipaparkan bersama-sama dalam satu daripada tiga sesi bertemakan dalam teater utama semasa persidangan itu. Satu sesi akan dikhususkan kepada setiap: topik teknikal, topik masyarakat, atau topik yang berkaitan projek. Penyerahan hendaklah termasuk nama dan gabungan penyampai, dan topik pembentangan.
 • Poster: Semasa persidangan itu, diterima poster bertopik (format A2 atau A1) akan dipamerkan di ruang tamu dan ruang legar kawasan. Menggunakan peluang ini untuk memberi berita, dinyatakan idea, mencadangkan satu konsep, atau menjelaskan masalah. penyerah akan dijangka boleh didapati di poster mereka untuk sekurang-kurangnya salah satu daripada dua tempoh sejam untuk menyambut hadirin dan menjawab soalan, dan poster itu sendiri mesti dimuat naik ke Wikimedia Commons mempunyai lesen yang sesuai. Penyerahan hendaklah termasuk nama dan hubungan penyampai dan abstrak ringkas topik poster.
 • Sesi bulu burung: Kawasan mesyuarat akan disediakan untuk sesi BoF semasa persidangan itu. Hadirin yang mengemukakan topik perbincangan dijangka menghadiri dan sederhana sesi, dan untuk melaporkan perbincangan selepas ia membuat kesimpulan. Mesyuarat BoF dijangka 50 minit, walaupun bilangan yang terhad slot 80 minit boleh disediakan. Ini akan menjadi peluang untuk orang yang berminat dengan topik yang sama untuk mempunyai sesi perhimpunan atau perbincangan yang kurang formal. Cadangan untuk sesi Bulu Burung akan diterima sehingga 15 Mei 2017; mana-mana slot selebihnya akan disediakan untuk perbincangan yang diadakan pada persidangan itu.
 • Asal idea format program: seperti pemasangan, dan sebagainya;

Cadangan untuk pembentangan, (ceramah, bengkel, perbincangan meja bulat dan tutorial) akan diterima sehingga April 10, 2017.

Cadangan untuk mengadakan perbincangan Kilat, poster dan bulu burung akan diterima sehingga 15 Mei 2017.

Cara untuk menyerahkan

Semua penyertaan hendaklah merangkumi:

 • Nama dan gabungan daripada penyampai atau moderator
 • Tajuk pembentangan atau poster
 • Abstrak yang menerangkan topik pembentangan dan apa hadirin boleh mengharapkan untuk dibawa keluar dari sesi.
 • Keterangan apa hadirin boleh mengharapkan untuk dibawa keluar dari sesi.

Sebagai tambahan:

 • Untuk pembentangan, panel dan perbincangan, sila nyatakan penonton yang dijangka atau yang dicadangkan bagi sesi (penyumbang baru, penyumbang yang berpengalaman, atau semua).
 • Meja Bulat dan perbincangan bulu burung harus menunjukkan apa hasil perbincangan diharap.
 • Pembentangan panel harus merangkumi nama penyampai, jika disahkan, dan sinopsis ringkas mengenai apa yang setiap penyampai akan memberikan sumbangan.
 • Penghujahan bengkel harus merangkumi tahap bengkel (permulaan, pertengahan, berpengalaman), apa hadirin perlu lakukan untuk bersedia untuk bengkel, dan penerangan pengalaman penyampai bengkel ini.

Untuk mengemukakan, sila mengisi borang di bawah, di bawah Penyerahan.

Soalan? SIla hunbungi AJK Program di wikimania-program@wikimedia.org

Penerimaan penyerahan dan tarikh-tarikh penting

Penulis akan dimaklumkan tentang penerimaan kertas atau penolakan tidak lewat daripada 20 April 2017. Jika kertas anda diterima dan anda memerlukan surat jemputan untuk memohon visa untuk menghadiri persidangan itu, sila hubungi kami secepat mungkin. (Permohonan visa boleh mengambil sekurang-kurangnya 60 hari bekerja untuk diproses.) Sila kenal pasti diri anda sebagai penyampai dan termasuk alamat pos anda dalam e-mel anda. Pembentang untuk mengadakan perbincangan kilat, poster, dan di sesi bulu burung akan diberitahu penerimaan pada pertengahan bulan Jun.

Dengan mengemukakan kertas kerja, anda bersetuju bahawa sekurang-kurangnya salah satu daripada penulis akan menghadiri persidangan itu untuk hadir. Jika yuran pendaftaran persidangan akan menimbulkan kesusahan untuk penyampai kertas diterima, sila hubungi kami. Sedikit wang saku akan disediakan untuk orang yang memerlukan bantuan dengan perjalanan dan penginapan. Program yang lengkap dan maklumat pendaftaran akan disediakan Mei 2017 di laman web persidangan itu.

 • Panggilan untuk cadangan dibuka: 2 Februari 2017 Done
 • Tarikh akhir untuk menyerahkan permohonan pembentangan (kuliah, panel, meja bulat dan bengkel): 10 April 2017 Done
 • Tarikh akhir untuk menyerahkan ceramah kilat, poster, dan hujahan bulu burung: 15 Mei 2017
 • Pemberitahuan penerimaan untuk persembahan: 1 Mei 2017
 • Pemberitahuan penerimaan untuk mengadakan perbincangan kilat, poster dan hujahan bulu burung: 10 Jun 2017

cadangan anda akan dibincangkan dan diberi nilai di khalayak ramai oleh jawatankuasa program ini, dan anda akan dimaklumkan melalui maklumat hubungan bekalan anda mengenai keputusan jawatankuasa itu. Terdapat ruang terhad di dalam jadual yang ada untuk pembentangan, panel dan bengkel, dan penyerahan Wikimania kompetitif. Jika penghantaran anda tidak diterima, sila tidak digalakkan: Wikimania 2017 akan mempunyai masa diketepikan dalam jadual untuk peserta dan hadirin untuk mengambil bahagian dalam tidak rasmi, ceramah diri yang dianjurkan dan kumpulan kerja. Anda akan mempunyai banyak peluang untuk membawa topik ke hadapan di lokasi, serta bersosial dan berkongsi idea bersahaja. Pembentang yang tidak diterima juga dialu-alukan untuk mengemukakan ceramah kilat dan poster, yang akan dianggap sebagai permit ruang. Jika terdapat beberapa permohonan sama di topik yang sama, jawatankuasa program boleh mencadangkan menggabungkan permohonan ini.

Penyerahan

Dengan mengemukakan cadangan, anda mesti bersetuju bahawa:

 • cadangan anda yang abstrak dan apa-apa gambar yang berkaitan dengannya akan dikeluarkan di bawah Creative Commons Attribution Share-Alike Licence 3.0; dan
 • jika diterima, sesi akan disiarkan dan/atau dirakam dan disediakan dalam audio dan/atau bentuk visual di bawah lesen berkenaan.

Jika anda tidak bersetuju dengan syarat-syarat ini (contohnya, jika anda akan memilih untuk tidak difilemkan), sila berbincang dengan AJK Program sebelum mengemukakan cadangan.

Nota: Anda perlu log masuk (atau buat akaun di sini) untuk mengemukakan cadangan.
For a list of currently submitted submissions, see Wikimania 2017 submissions.