Jump to content

Предложения за теми

From Wikimania
This page is a translated version of the page Submissions and the translation is 100% complete.

Уикимания 2017 г. в Монреал е тринадесетото издание от ежегодните международни конференции, които предоставят уникална възможност за уикимедианската общност и проектите ни да се съберат заедно на едно място, да споделят общите си цели и да развият по-добри начини за съвместна работа на международно ниво.

Независимо дали сте член на общността в един от проектите на Уикимедия (като Уикипедия, Уикикниги, Уикиданни, Уикиизточник, Уикиновини, Общомедия, Уикиречник, Уикиверситет, МедияУики или други) или автор на друго открито съдържание или потребител, ние приветстваме вашето предложение за сесия на Уикимания 2017.

Уикимения ще се състои от предконференция от 9 до 10 август, която ще включва технически |хакатон и други семинари и събития в общността. Основната конференция ще се проведе на 11 - 13 август и ще се състои от няколко паралелни пътеки, включително семинари, презентации, кръгли маси, поканени оратори и неформална конференция. Това е покана за предложения да презентации на основната конференция; хакатонът и другите събития ще бъдат организирани отделно.

Ако желаете да предложите оратор за ключовите сесии и сесиите с покана (включително себе си), можете да го направите като се свържете с екипа или Програмния комитет. Ще обърнем специално внимание на съюзниците и лидерите на движението Свободно познание, които могат да предоставят нова, свежа перспектива за нашите проекти или техните общности.

Теми

Презентациите на Уикимания се отнасят до теми, свързани с работата на уикимедианците и проектите на Уикимедия. Заявленията могат да бъдат за всяка работна област на Уикимедия, включително технологии и инфраструктура, обхват и образование, правни и социални аспекти, проекти и развитие на общността и съдържание на проекти. Предложенията могат да се отнасят до текущи или нови проекти и инициативи, свързани проекти извън Уикимедия, както и проучвания, свързани с проектите на Уикимедия. Презентациите, работните срещи и дискусиите могат да бъдат насочени към всякаква аудитория, включително опитните сътрудници на Уикимедия, нови или начинаещи сътрудници на Уикимедия или настоящи сътрудници на Уикимедия, които искат да научат нови умения или да работят в нова област.

Специално приветстваме нови презентиращи на Уикимания, презентации по теми, засягащи в уикимеданската общност в момента, доклади от "сродните проекти" на Уикимедия и дискусии по текущата работа и бъдещето на тези проекти, както и кръгла маса с цел обсъждане и решаване на актуални проблеми, свързани с проектите и общността на Уикимедия.

Това ще бъде двуезична конференция и са приветствани презентации на френски и английски език. ЗА Помощ при прегледа, ако е възможно, добре дошло ще е резюме на английски (за френските предложения за теми) или на френски (за английските), но не и задължително.

Всички презентации и дискусии се насърчават да бъдат възможно най-интерактивни и да улесняват изучаването и споделянето им от присъстващите.

Видове предложения

Ще има няколко формата, включително лекции, таблични презентации, кръгли маси и работни срещи, насочени към развитие на умения. Ще се провеждат и бързи сесии, сесии с плакати и сесии по общи теми. Също така сме отворени за нови и оригинални идеи за формати на програмата, включително комбинации от типове, арт инсталации, фотооткрития и т.н .; Моля, свържете се с програмния комитет по каквито и да е въпроси.

 • Лекции: един или двама презентиращи излагат презентация пред аудитория. Лекциите обикновено са с продължителност 25 минути, но може да има ограничен брой 55-минутни слотове. Ще бъде осигурен проекционен екран за показване на слайдове или видеоматериали; моля, посочете дали имате някакви допълнителни нужди.
 • Табла: 3-6 презентиращи споделят 55-минутен слот за презентация, за да обсъдят дадена тема. Ще бъде осигурен проекционен екран за показване на слайдове или видеоматериали; моля, посочете дали имате някакви допълнителни нужди.
 • Кръгла маси: форум за обсъждане на проблеми с участието на публиката, в който се очаква презентиращите да ръководят и насочват дискусията по време на 55-минутна сесия. Местата за кръгли маси са по-приятелски; с оформление, което благоприятства дискусията и се предлагат с проектори, само ако такива бъдат поискани.
 • Семинари и уроци: това са презентации, насочени към практическа работа, свързана с придобиване на конкретно умение или изпълнение на конкретна задача. Сесиите се провеждат в продължение на 55 минути от презентиращите в класна стая, подходяща за лаптопи и работа.
 • Бързи разговори: това са кратки (5-минутни) презентации, показвани заедно по време на една от трите тематични сесии на първичното изложение по време на конференцията. По една сесия ще бъде посветена на: технически теми; теми на общността и теми, свързани с проекти. Изложенията трябва да включват името и принадлежността на презентиращия и темата на презентацията.
 • Плакати: По време на конференцията, приетите по темата плакати (формат А2 или А1) ще бъдат изложени на видно място във фоайето и лобито. Използвайте тази възможност, за да предадете новини, да изложите идея, да предложите концепция или да обясните проблем. От изпращащият се очаква да бъде на разположение до своя плакат за поне един от двучасовите периоди, за да поздравява присъстващите и да отговаря на въпроси, а самият плакат трябва да бъде качен в Общомедия с подходящ лиценз. Изложенията трябва да включват името и принадлежността на водещия и кратко резюме на темата на плаката.
 • Сесии по общи теми: Местата за срещи ще бъдат на разположение за сесиите по общи теми по време на конференцията. От участниците, които представят тема за дискусия, се очаква да присъстват и да модерират сесията и да докладват за дискусията, след като приключат. Очаква се тези срещи да са с продължителност 50 минути, макар че могат да бъдат предоставени ограничен брой 80-минутни слотове. Това ще бъде шанс за хора, които се интересуват от еднаква тема, да проведат не толкова официално събиране или дискусия. Предложенията за сесиите по общи теми се приемат до 29 май 2017 г .; всички останали слотове ще бъдат предоставени за дискусии, организирани на конференцията.
 • Оригинални идеи за формати на програмата: инсталации и т.н .;

Предложенията за презентации (лекции, семинари, кръгли маси и уроци) ще бъдат приемани до 10 април 1 май 2017 г.

Предложенията за бързи разговори, плакати и общи теми ще бъдат приемани до 15 май10 юни 2017 г.

Как да изпратите изложение

Всички изложения трябва да включват:

 • Името и принадлежността на презентиращия или модератора
 • Заглавието на презентацията или плаката
 • Резюме, описващо темата на презентацията и какво участниците могат да очакват от сесията.
 • Описание на това, което участниците могат да очакват от сесията.

В допълнение:

 • За презентации, табла и дискусии, моля, посочете очакваната или планирана аудитория за сесията (нови сътрудници, опитни сътрудници или всички).
 • Дискусиите за кръгла маса или за обща тема с пера трябва да показват какъв е очаквания резултат от дискусията.
 • Табличните презентации трябва да включват името на презентиращите, ако бъдат потвърдени, и кратко резюме на това, с което всеки презентиращ ще допринесе.
 • Изложенията за семинари трябва да включва нивото на семинара (начално, средно, за опитни), какво трябва да направят участниците, за да се подготвят за семинара и описание на опита на презентиращия на семинара.

За изпращане, моля попълнете формуляра по-долу, под Подаване на заявки.

Имате въпроси? Моля, свържете се с Програмния комитет на wikimania-program@wikimedia.org

Одобрение и важни дати

Ако вашият документ е приет и ви е необходимо писмо-покана да кандидатствате за виза, за да присъствате на конференцията, моля свържете се с нас възможно най-скоро. (За обработването на заявленията за виза може да са необходими поне 60 работни дни.) Моля, идентифицирайте се като презентиращ и включете пощенския си адрес в имейла си. Презентиращите за сесии за бързи разговори, плакати и общи теми ще бъдат уведомени за одобрението им до средата на юни. С представянето на документа се съгласявате, че най-малко един от авторите ще присъства на конференцията, за да го представи. Ако таксата за регистрация на конференцията създава трудности за презентиращия на приетия документ, моля, свържете се с нас. Ще има ограничен брой стипендии за одобрените говорители, които се нуждаят от помощ при пътуването и настаняването. Пълната информация за програмата и регистрацията е достъпна от месец май 2017 г. на уебсайта на конференцията.

 • Начален срок на поканата за представяне на предложенията: 2 февруари 2017 г. Done
 • Краен срок за представяне на презентацията (лекция, табло, кръгла маса и семинар): 10 април 2017 г. Done
 • Краен срок за представяне на изложения за бързи преговори, плакати и по общи теми: 10 юни 2017 г. (удължен)
 • Уведомление за приемане за презентации: 1 май 2017 г.: движим се зад графика в резултат на обема на получените предложения.
 • Уведомление за приемане на изложения за бързи разговори, плакати и по общи теми: 24 юни 2017 г. (удължен)

Вашето предложение ще бъде обсъдено и оценено публично от програмния комитет и ще бъдете уведомени чрез предоставената от вас информация за контакт относно решението на комитета. Има ограничен брой места в графика за презентации, табла и семинари, а представянето на Уикимания е със състезателен характер. Ако вашето представяне не е прието, моля, не се обезсърчавайте: на Уикимания 2017 ще има време, заделено в графика за участници и присъстващи, които да участват в неофициални, самоорганизирани разговори и работни групи. Ще имате много възможности да изложите теми на място, както и непринудено да общувате и споделяте идеи. Презентиращите, които не са одобрени, също са добре дошли да представят бързи разговори и плакати, които ще бъдат сметнати за разрешителни за място. Ако има няколко подобни изложения по една и съща тема, програмният комитет може да предложи съчетаването им.

Подаване на заявки

С представянето на изложението, Вие се съгласявате, че:

 • Резюмето на предложението ви и свързаните с него слайдове ще бъдат публикувани под формата на лиценз Creative Commons Attribution Share-Alike Licence 3.0; и
 • ако е одобрена, сесията ще бъде излъчена и/или записана и ще бъде предоставена в аудио и/или визуална форма под посочения лиценз.

Ако не одобрявате тези изисквания (например, ако предпочитате да не бъдете снимани), моля консултирайте се с член на Програмния комитет преди представянето на предложение.

Забележка: Трябва да влезете в системата (или да създадете акаунт тук), за да изпратите предложение.
За списъка с подадени до момента предложения, вижте Предложения за Уикимания 2017.